Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 629

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΟΣΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΟΣΑ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ
Συνέντευξη για όλα τα ανοιχτά ζητήματα του Δήμου μας και τα μεγάλα έργα που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη 5ετία και όσα προγραμματίζονται, μίλησε σε συνέντευξή του στο drapetsini και τη stagona, ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος. Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: 
Οδεύοντας προς το τέλος του πρώτου κύκλου των συνεντεύξεων μας, που αφορά στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου '19, έχουμε την συνέντευξη που μας παραχώρησε 
ο δήμαρχος Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος είναι υποψήφιος στις επερχόμενες εκλογές ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης "άλλος δρόμος". 

Τις ερωτήσεις  διαμόρφωσαν από κοινού οι  Λάκης Ιγνατιάδης από την ιστοσελίδα Σταγόνα και Νίκος Χάνος από το blog Δραπετσίνι.

 


Για τα έργα και τις ημέρες της Δημοτικής Αρχής στα τεσσεράμισι χρόνια της θητείας της 
Αυτή την ερώτηση είναι καλύτερα να την κάνετε σε ανθρώπους που ζουν κι εργάζονται στην πόλη μας. Αυτό, για να έχετε μία πιο αντικειμενική προσέγγιση. Εμείς εκτιμάμε ότι είχαμε μια επιτυχημένη θητεία. ‘Έγινε μια προσπάθεια από την πλευρά μας και πιστεύουμε ότι θα εκτιμηθεί απ΄ τους ανθρώπους, σ΄ αυτές τις δύσκολες εποχές να ξαναστήσουμε κάποια πράγματα που έχουν σχέση με τον Δήμο. Και για να το πω με μεγαλύτερη ακρίβεια, να τα στήσουμε από την αρχή, γιατί αρκετές υποδομές της πόλης ήταν διαλυμένες και άλλες υπολειτουργούσαν. 

Το 2014 είχαμε πει λίγα πράγματα στους πολίτες. Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί να ακούνε υποσχέσεις που στη συνέχεια γίνονται τα γνωστά «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα». Ήταν επιλογή μας να πούμε πέντε πράγματα που ξέραμε ότι θα καταφέρναμε να τα προχωρήσουμε. Συνειδητά λοιπόν είχαμε πει λίγα, γιατί θέλαμε να μειώσουμε την αντιπάθεια των ανθρώπων για την πολιτική. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουμε κάνει πολύ περισσότερα. 

Πρώτον, επιλέξαμε να χτίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους συμπολίτες μας που ήταν τσακισμένοι από την οικονομική κρίση. Αυτό το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο. Μπορώ να μιλώ για ώρες, για το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό ιχθυοπωλείο, το κοινωνικό μαγειρείο, για τους δημότες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη.
 Ήταν επιλογή μας να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται και σε σχέση με αυτά που είχαμε πει την υλοποιήσαμε σε μεγάλο βαθμό. Να μιλάω ακόμη, για τους παιδικούς σταθμούς χωρίς τροφεία, είμαστε ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που οι οικογένειες δεν πληρώνουν ούτε μισό ευρώ στους παιδικούς σταθμούς. Επίσης, δίνουμε τη δυνατότητα στα παιδιά το καλοκαίρι θερινής δημιουργικής απασχόλησης και θερινών κατασκηνώσεων. 

Το δεύτερο που είπαμε τότε, ήταν οι υποδομές της πόλης και η στήριξη τους. Η πόλη έχει υποδομές, αλλά ήταν υποδομές γερασμένες. 15 χρόνια δεν είχε μπει πρόκα πουθενά, όλα είχαν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους. 
Καμία επιδιόρθωση δεν είχε γίνει στα σχολειά της πόλης, στα γυμναστήρια και τα στάδια, τους παιδικούς σταθμούς και τις παιδικές χαρές. Να σκεφτείτε ότι η τελευταία φορά που έπεσε άσφαλτος στην πόλη ήταν το 2003. Παντού λοιπόν, κάναμε σημαντικά βήματα κι αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνει ο καθένας. Σήμερα λοιπόν έχουμε το περιθώριο να αντιμετωπίσουμε με καλύτερους όρους έκτακτα προβλήματα που πιθανόν θα προκύψουν. Το δεδομένο είναι ένα. Δεν υπήρξε υποδομή της πόλης που δεν προσπαθήσαμε να τη στηρίξουμε με μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις. 

Το τρίτο στοίχημα που είχαμε βάλει ήταν να δώσουμε τη μάχη για αξιοποίηση του χώρου των λιπασμάτων. Εκεί έγινε η ορκωμοσία της δημοτικής αρχής και αυτό ήταν συμβολικό για μας. Εκτιμούμε ότι διευρύναμε τον δημόσιο χώρο της πόλης και βάλαμε τη δική μας πινελιά σ΄ αυτόν. Κι αυτό που είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι πολύς κόσμος τον επισκέφτηκε, τον αγκάλιασε και χάρηκε αυτά που φτιάξαμε και διοργανώσαμε εκεί. 

Το τέταρτο, ο «Άλλος Δρόμος» είχε το σύνθημα «ο δήμαρχος να είναι ένας από εμάς», επειδή θέλαμε να αλλάξουμε την εικόνα της δημοτικής αρχής που είχε καθιερωθεί για πολλά χρόνια στην πόλη μας. Νομίζω το καταφέραμε. Ο δήμαρχος οι αντιδήμαρχοι, οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι δίπλα στους πολίτες και τα προβλήματα. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν επιλέχτηκαν σε κανένα κομματικό γραφείο. Δεν είναι κακό τα κόμματα να επιλέγουν υποψηφίους, είναι κακό οι βουλευτές των κομμάτων να επιλέγουν υποψηφίους δημάρχους. Να υπενθυμίσω ότι το 2014 στον «Άλλο Δρόμο», μέσα από μια ψηφοφορία 230 ατόμων επιλέχτηκα εγώ ανάμεσα σε τρεις υποψηφιότητες. 

Ανάμεσα σε αυτά που αξίζει να τονίσουμε είναι η πλατεία Κύπρου που ετοιμάζεται. Μετά από 50 χρόνια θα έχουμε μία αναμορφωμένη κεντρική πλατεία για όλους, όμορφη, λειτουργική που θα τονώσει την τοπική οικονομία. Είναι επίσης το Κέντρο Υγείας που βρίσκεται στα μπετά, και τα έργα στο Καστράκι που ξεκίνησαν. Όλα αυτά οι άνθρωποι τα βλέπουν και κρίνουν. Μιλάω για ουσιαστικά έργα υποδομής που ο επόμενος δήμαρχος με ένα ψαλίδι στο χέρι θα τα εγκαινιάσει τον πρώτο χρόνο της θητείας του. 


Έργα σε εξέλιξη 
Πριν από 4 χρόνια ξεκινήσαμε και προσπαθήσαμε να βρούμε πόρους που μας έδιναν προγράμματα ΕΣΠΑ. Ένα απ’αυτά που πήραμε ήταν τα χρήματα για να αλλάξουμε τον οδο-φωτισμό της πόλης. Σήμερα λοιπόν το κάνουμε. Αυτό σημαίνει ότι όταν ολοκληρωθεί θα εξοικονομούμε 600 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο από τον φωτισμό. Θα έχουμε μια φωτεινή πόλη, αλλά θα υπάρχει κέρδος και για το περιβάλλον, όπου ανάμεσα στα άλλα καλά θα πέσει η μέση θερμοκρασία στην πόλη. 

Υπάρχει ένα σημαντικό πρόγραμμα «Φιλόδημος» του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο έχουμε υποβάλει 4 προτάσεις. 
 Κι αυτές είναι το Πολιτιστικό Κέντρο στο κτίριο Καχραμάνογλου πρόταση για 3.100.000, ο παιδικός–βρεφονηπιακός σταθμός στην μπροστινή πλευρά του Καχραμάνογλου, πρόταση για 3.700.000, πρόταση για χρηματοδότηση 600 χιλιάδων ευρώ για τα αθλητικά κέντρα Χαραυγής και Σαλπέας, ώστε να λύσουμε τα τελευταία προβλήματα αθλητικών χώρων την περίφραξη και τον τάπητα του γηπέδου στη Χαραυγή και κατασκευή στο Σαλπέας βοηθητικού γηπέδου και τέλος πρόταση για 100.000 για να ανακατασκευάσουμε 39 στάσεις σε ολόκληρη την πόλη. Σημειώστε ότι όταν φέραμε την πρόταση για τα έργα με το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ο κ. Βρεττάκος δημοτικός σύμβουλος τότε της «Αναγέννησης» και υποψήφιος σήμερα του κ. Διαλινάκη, το καταψήφισε. Καταψήφισε δηλαδή να φέρουμε στην πόλη 8 εκατομμύρια ευρώ! 

Ως δημοτική αρχή έχουμε βάλει ένα στοίχημα. Διεκδικούμε από παντού πόρους με τους οποίους μπορούν να γίνουν αυτά που εμείς θεωρούμε ως τα πιο αναγκαία έργα στην πόλη. Ο προηγούμενος Φιλόδημος είχε 3 έργα για μηχανήματα και μια μεγάλη παρέμβαση στον εξωτερικό χώρο των σχολικών μονάδων πεζοδρόμια που περιλαμβάνει και την πρόσβαση για Αμέα. Ο τρίτος «Φιλόδημος» που έχουμε πάρει είναι για να ανακατασκευάσουμε τις 10 τελευταίες παιδικές χαρές που πιστεύω ότι θα παραδοθούν το καλοκαίρι. 

Τα έργα της επόμενης τετραετίας 
Το επόμενο διάστημα, απελευθερωμένοι πια από μεγάλα προβλήματα που τα συμμαζέψαμε θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση. 
Οι επιλογές μας θα είναι οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, η ποιότητα ζωής των ανθρώπων, οι νέες γενιές που εμείς τις ξεχωρίζουμε και στη δική μας αντίληψη έχουν προτεραιότητα.
Αφού θα έχουμε τελειώσει με τα Λιπάσματα και του Καχραμάνογλου, προτεραιότητα θα έχει η ΝΑΦΘΑ και το γυψάδικο. Και στις επόμενες προτεραιότητες της επόμενης τετραετίας έχουμε στο πρόγραμμά μας να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε και τα σχέδια μας για την ανάπλαση, έχοντας ως θέση ότι ο δήμος θα πρέπει να πάρει και θα πάρει το κομμάτι της Εθνικής Τράπεζας που το έχουμε ανάγκη. 
Θέλω να τονίσω, χωρίς έπαρση, αλλά είναι μια πραγματικότητα, ότι σε αυτή την πενταετία έγιναν τόσα έργα που αν τα αθροίσετε θα δείτε ότι είναι πολλά περισσότερα από όσα έγιναν τις τελευταίες προηγούμενες θητείες μαζί.


Για τα οικονομικά του δήμου και την επαπειλούμενη «χρεοκοπία» του 
Όταν αναλάβαμε τον δήμο, το πετρέλαιο στα σχολεία το έβαζε στα σχολεία συγκεκριμένος επιχειρηματίας, με άλλου είδους ανταλλάγματα... Η απάντηση που μου δόθηκε τότε, στο γιατί γίνεται αυτό, ήταν «τι ήθελες να κάνουμε, αφού δεν έχουμε λεφτά, να παγώνουν τα παιδιά;». 
Κι ενώ τότε ισχυρίζονταν ότι ο Δήμος μας δεν είχε στα ταμεία του χρήματα, αντίθετα τώρα, όλες οι αντιπολιτευόμενες δημοτικές παρατάξεις συμφωνούν ότι εμείς βρήκαμε στα ταμεία του Δήμου πολλά χρήματα. Πότε άραγε έλεγαν ψέματα, τότε ή τώρα;
Ας μιλήσουμε όμως για το σοβαρό ζήτημα των οικονομικών του Δήμου με αριθμούς. Τον Σεπτέμβριο του 2014 παραλάβαμε στο ταμείο του Δήμου 9.000.000 ευρώ. Σε δυο χρόνια αναγκαστήκαμε να πληρώσουμε αμαρτίες προηγούμενων ετών, συνολικά 8.5 εκ. ευρώ, που έχουν ως εξής: 
-Οφειλές της Δημοτικής επιχείρησης σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία 2.200.000 ευρώ. 
-Οφειλές σε εργαζόμενους της Δημοτικής επιχείρησης πάνω από 1 εκ ευρώ. 
-Οφειλές της Δημοτικής επιχείρησης σε προμηθευτές και αποπληρωμή δικαστικών αποφάσεων, πάνω από 1 εκ. ευρώ 
-Επιστροφή 570.000 ευρώ σε χρηματοδοτούμενο έργο ΕΣΠΑ, που οι προηγούμενες δημοτικές αρχές δεν είχαν ολοκληρώσει (!) 
-Πρόστιμο 651.000 ευρώ στη Δημοτική επιχείρηση. 
-Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών στην ΕΥΔΑΠ 1.500.000 ευρώ. 
Στην πραγματικότητα λοιπόν παραλάβαμε ταμείο 2.000.000 ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε τα 6.800.000 ευρώ που διεκδικήσαμε και πήραμε από την Cosco, το ταμείο μας ήταν περίπου 9 εκ. ευρώ. 
Σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες υποχρηματοδότησης των Δήμων, εμείς: 
-Υλοποιήσαμε έργα και κάναμε προμήθειες υλικών και εξοπλισμού, πάνω από 10.000.000 ευρώ, με δικούς μας πόρους. 
-Δεν χρωστάμε σε προμηθευτές. 
-Ικανοποιούμε τα δάνεια των προηγούμενων διοικήσεων. 
-Αυξήσαμε το προσωπικό του Δήμου. 
Όταν φτάσουμε στις εκλογές, το ταμείο του Δήμου θα διαθέτει περίπου 8.000.000 ευρώ. Ας συνεχίσουν λοιπόν, άλλοι από τρομακτική άγνοια κι άλλοι σκόπιμα, να μιλάνε για χρεωκοπία. 

Για την Oil one και τα προβλήματα που υπάρχουν 
Στις 21-01-2015 δηλαδή τέσσερις μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές του 2015 η Oil one απέκτησε άδεια λειτουργίας δίπλα στα σπίτια μας. Για εμάς, από την αρχή, είτε μύριζε, είτε ενοχλούσε, είτε όχι, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι έπρεπε να φύγει και μάλιστα τρέχοντας! 
Ως δημοτική αρχή προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή με κινητοποιήσεις και με παρεμβάσεις να αλλάξουμε τελείως τον προσανατολισμό που είχε εκείνη η περιοχή, γιατί εκτός από τον oil one άνοιξε η όρεξη και άλλων, όπως η Λαφάρτζ που ήθελε να κατασκευάζει έτοιμο σκυρόδεμα στο τσιμεντάδικο, πράμα που το αποτρέψαμε.

Εμείς λοιπόν φτιάξαμε το 2014 μία ρύθμιση, την προτείναμε στον Π. Λαφαζάνη και έγινε νόμος επί υπουργίας Σκουρλέτη, όπου ανάμεσα στα άλλα έλεγε, ότι σε αυτή την περιοχή απαγορεύεται πλέον η εγκατάσταση νέων βιομηχανιών. Επίσης, βάσει του νομικού πλαισίου που υπήρχε η εγκατάσταση της Oil One έπρεπε μέσα σε 12 χρόνια να μετεγκατασταθεί. 
Δυστυχώς, ενώ αυτή η κυβέρνηση στην αρχή κινήθηκε θετικά με την παραχώρηση στο δήμο του παραλιακού χώρου των λιπασμάτων και την αλλαγή χρήσεων γης στην περιοχή, στη συνέχεια έκανε δύο δωράκια στην oil one. Την άδεια εμπορίας καυσίμων που εδώ κι ένα χρόνο υποτίθεται ότι το υπουργείο την έχει πάρει πίσω αλλά δεν την έχει πάρει ακόμα και δεύτερο, αντί για 12 χρόνια που προέβλεπε ο νόμος, τώρα επιτρέπει να μείνει στην περιοχή μας για 20 χρόνια. 
Αυτή είναι μια κυβερνητική επιλογή, αρνητική για μας, που ψήφισε νόμο για τα 20 χρόνια όχι μόνο για τις νέες βιομηχανίες αλλά και για τις παλιές αφού έχει αναδρομική ισχύ. Αυτή την επιλογή η κυβέρνηση, θα την πληρώσει. Είναι το πρώτο πράγμα που καταγγείλαμε μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας στο «Φεστιβάλ στη θάλασσα».

Το έργο της oil one 
Τα πλοία που προσεγγίζουν στα λιμάνια έχουν 2 επιλογές ή να πετάξουν τα απόβλητα τους στη θάλασσα ή να παραδώσουν τα απόβλητα (slops) σε μια μονάδα που τα επεξεργάζεται. Τέτοια μονάδα είναι η oil one. Με πλοιάρια και οδικώς από άλλα λιμάνια τα φέρνουν στην Oil One, εκεί διαχωρίζονται τα στερεά από τα υγρά απόβλητα, τα στερεά συσκευάζονται και πηγαίνουν σε άλλες εταιρείες για περεταίρω επεξεργασία. 
Από τα υγρά παίρνονται τα χρήσιμα υλικά και το υπόλοιπο επιστρέφει καθαρό στη θάλασσα όπως περιγράφεται και στα σχετικά έγγραφα αυτή διαδικασία. 
Δηλαδή η Oil One και οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο με αυτό το αντικείμενο έχουν χρήσιμο ρόλο για το περιβάλλον. Η ένσταση μας είναι ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η επεξεργασία από μια μονάδα που βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή, 70 μέτρα από σχολείο και σπίτια. Είναι απαράδεκτο να γίνεται αυτό. Και βεβαίως όσο και εξελιγμένη να είναι η τεχνολογία, όσο και αυξημένα να είναι τα μέτρα, δεν μπορεί κάποιος να αποκλείσει ένα ατύχημα τύπου Σεβέζο. Άρα από θέση αρχής τέτοιες μονάδες δεν μπορείς να επιτρέπεις εσύ ως κυβέρνηση να κατασκευάζονται δίπλα σε κατοικίες. 


Τι θα κάνουμε για τις οσμές και την Oil One 
Θεωρητικά όπως περιγράφεται αυτή η μονάδα στα έγγραφα της άδειας, κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουμε οσμές που μπορεί να είναι και επιβλαβείς για την υγεία μας. Δυστυχώς όμως οσμές υπάρχουν και είχαμε και το επίσημο κράτος να έρχεται να μας λέει ότι ναι μυρίζει, αλλά δεν ξέρουμε ποια είναι η πηγή αυτής της δυσοσμίας.
Εμείς, ως δημοτική αρχή, εγκαταστήσαμε δίπλα στην Oil One μία μονάδα που μετράει ρύπους και οσμές. Γίνεται συλλογή στοιχείων κάθε μισή ώρα, 48 δείγματα το 24ωρο και τέλη Ιουνίου θα είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο να δείξουμε στην κυβέρνηση, επιστημονικά αποτυπωμένο, την πηγή και τι είδους ρύπους εκπέμπει αυτή η πηγή. Το ότι μπορεί να το κάνει αυτό ένας δήμος δείχνει την ηθελημένη ανικανότητα ενός κράτους και του υπουργείου του. 
Αυτό το πρόγραμμα το σχεδιάσαμε για τρεις λόγους: για να δείξουμε ότι το υπουργείο μπορούσε αλλά δεν ήθελε να βρει την πηγή του προβλήματος, δεύτερος λόγος για να πούμε στους δημότες μας, επειδή μας ενδιαφέρει η υγεία τους και η ποιότητα ζωής τους τι πρόβλημα υπάρχει και τρίτος λόγος για να απαιτήσουμε όλοι μαζί την άμεση απομάκρυνση της ή των εγκαταστάσεων που δημιουργούν το πρόβλημα. Άρα, δεν θα μπορεί πια να ισχυρίζεται το κράτος ότι δεν ξέρει και το σωστό είναι ότι θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Τέλη Ιουνίου θα έχουμε να πούμε πολλά. Θα έχει περάσει ένα οκτάμηνο μετρήσεων, τα στοιχεία θα έχουν παρουσιαστεί από επιστήμονες κι αυτά θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα. 

Το εύκολο της ιστορίας για εμάς είναι να λέμε να φύγει η Oil One ή να υποστηρίζουμε κάτι επικίνδυνο που λέγεται τελευταία και είναι της μόδας, να απαλλοτριώσουμε δηλαδή την oil one. Ξέρουμε ότι αυτό λέγεται για τις εντυπώσεις και υποστηρίζεται τώρα από τον υποψήφιο δήμαρχο Γ. Τσιρίδη, γιατί δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τέτοιες ενέργειες που ζητούν απαλλοτρίωση χώρων στους οποίους λειτουργούν βιομηχανίες. Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε κάτι πραγματικά ουσιαστικό, να αποδείξουμε την πηγή των οσμών και να έχει αυτό αποτέλεσμα. Και επιμένουμε, όσο εύκολα έφτιαξαν έναν νόμο που τα 12 χρόνια τα κάνει 20, να φτιάξουν έναν νόμο που όταν υπάρχουν σοβαροί λόγοι τα 20 χρόνια να τα μετατρέπει σε 5 χρόνια λειτουργίας και μετά τέλος. 

 
Για την ανάπλαση και την απαλλοτρίωση της έκτασης των λιπασμάτων 
Λένε ότι «για την ανάπλαση δεν μιλάς». Εμείς για την ανάπλαση θα καταθέσουμε πρόταση στον κόσμο, την οποία συνδιαμορφώσαμε με αυτούς που γνωρίζουν το θέμα και την κουβεντιάσαμε στο πλαίσιο του «Άλλου δρόμου» εδώ και 4 χρόνια. 
Περιμέναμε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για να μας ανοίξει και άλλους δρόμους. Τώρα περιμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία για την απαλλοτρίωση. 
‘Έχουμε πρόταση ολοκληρωμένη που θα την παρουσιάσουμε και θα την εντάξουμε στο πρόγραμμά μας ζητώντας έτσι την ψήφο των συμπολιτών μας για να την υλοποιήσουμε. Περιμένουμε να δούμε και τις θέσεις των άλλων συνδυασμών για το θέμα. Πάντως πολεοδομική μελέτη θα γίνει μετά την απαλλοτρίωση. 
Μοντέλο διακυβέρνησης του δήμου 
Λένε ότι διοικώ τον δήμο με μια μικρή ομάδα ανθρώπων. Φυσικά και δεν είναι έτσι.
 Η πρώτη απόδειξη είναι ο τρόπος που έχω επιλεχτεί για να είμαι δήμαρχος. Καμία κλειστή ομάδα δεν με επέλεξε, είμαστε 230 άνθρωποι και αυτό είναι σημαντικό γιατί δείχνει τι θέλεις να κάνεις μετά. 
Δεύτερο, ο «Άλλος Δρόμος» είναι μια δημοτική κίνηση που παρόλο που είμαστε δημοτική αρχή είναι η πιο ζωντανή συλλογικότητα της πόλης, η οποία Ιούνη μήνα μπορεί και κάνει μαζικές συγκεντρώσεις ακόμα και στην πλατεία Κύπρου. Είναι μια δημοτική κίνηση που έχει μια εσωτερική λειτουργία και είναι το δεύτερο επιχείρημα που δείχνει ότι δεν είμαστε μια κλειστή ομάδα. 
Τρίτο, μέσα από συνελεύσεις αποφασίζουμε τα έργα που θα έχουν προτεραιότητα, πως θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, ποιοι θα είναι υποψήφιοι του «Άλλου Δρόμου» κ.λπ. Τέταρτο επιχείρημα που δείχνει ότι δεν υπήρχε κλειστή ομάδα. Εκτός από τους αντιδημάρχους 20 περίπου δημοτικοί σύμβουλοι είχαν συγκεκριμένη ευθύνη, ήταν δηλαδή εντεταλμένοι σύμβουλοι. Δηλαδή βάλαμε σε εφαρμογή ένα σύστημα διοίκησης, που την ευθύνη των αποφάσεων, μετά από πάρα πολλά χρόνια, τη διαχέει σε πολλούς ανθρώπους. Όποιος ρωτήσει οποιονδήποτε Αλλοδρομίτη αυτά θα του το πει. 

Ακόμα, λένε κάποιοι, «απέκλεισες την αντιπολίτευση. Δεν ζητούσες τη γνώμη της αντιπολίτευσης». Πρώτα- πρώτα, πάνω από τη μισή αντιπολίτευση δεν ερχόταν στα δημοτικά συμβούλια. Είχαμε επικεφαλής παρατάξεων που δεν ήρθαν ποτέ στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Όταν επιχειρήσαμε να συζητήσουμε τη θέση μας για κάποια πράγματα, οι περισσότεροι δεν εμφανίζονταν. Για παράδειγμα, όταν από την τηλεόραση έμαθα για τη δομή του Σχιστού, πρώτα μίλησα με τους κληρικούς, οι οποίοι προς τιμή τους πήραν πολύ καθαρή θέση. Από την αντιπολίτευση ήρθαν μόνο ο κ. Ζούπης και ο κ. Μελάς και πήγαμε στο δημοτικό συμβούλιο να αντιμετωπίσαμε ένα πολύ σοβαρό θέμα με άναρθρες κραυγές. 
Σε πολλές συνεδριάσεις οι απουσίες των δημοτικών συμβούλων ήταν το ένα πρόβλημα και το άλλο ήταν οι περιπτώσεις που συμφωνούσαμε και παίρναμε από κοινού αποφάσεις και μετά οι ίδιοι μας κατήγγελλαν και πήγαιναν στην αποκεντρωμένη για το ότι δεν κάναμε τίποτα. Δηλαδή κάναμε τις κινήσεις μας, αλλά δυστυχώς αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν.

 
Προτάσεις για έναν ανοιχτό δήμο 
Είχαμε μια ανατροφοδότηση με την κοινωνία αυτά τα χρόνια που ήμασταν δημοτική αρχή; Η απάντηση είναι όχι. Αυτό δεν είχε να κάνει με μια ιδεολογική άποψη, αλλά προέκυψε εξ αιτίας μιας διαχείρισης που κυριολεκτικά μας ρούφηξε, γιατί τα προβλήματα ήταν πολλά και μεγάλα. 
Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το επόμενο στοίχημα για εμάς είναι η ουσιαστική επαφή με τους δημότες. Να προσθέσω ότι δεν είχαμε χάσει την επαφή με τους ανθρώπους. Οι αντιδήμαρχοι ήταν στις γειτονιές, οι εντεταλμένοι σύμβουλοι ήταν στο δρόμο, συχνά μιλήσαμε με συλλογικότητες της πόλης. Όμως δεν κάναμε αυτό που θα θέλαμε, να συνδιαμορφώνουμε δηλαδή με τους δημότες την επόμενη μέρα της πόλης, κάτι που θα γίνει την επόμενη τετραετία, μιας και ο δήμος τώρα στα βασικά πια μπορεί να λειτουργήσει. Σας λέω και δεν είναι η λογική της καμένης γης, όταν ήρθαμε ο Δήμος είχε σοβαρά προβλήματα ακόμα και στην καθημερινή του λειτουργία. 
Για την επόμενη θητεία θα αξιοποιήσουμε κάποιους από τους παλιούς τρόπους επικοινωνίας με τους πολίτες και κάποιους σύγχρονους. Έτδι θα δώσουμε προτεραιότητα σε συναντήσεις και συζητήσεις, στη διοργάνωση συγκεντρώσεων με συλλόγους γονέων, στις λαϊκές συνελεύσεις με άλλους όρους, αλλά και θα επιδιώξουμε την καλύτερη αξιοποίηση του διαδικτύου ως εργαλείο προς την κατεύθυνση της επικοινωνίας, καθώς και τοπικά δημοψηφίσματα όποτε είναι απαραίτητα. 


Για την απλή αναλογική 
Θα ήταν ανήθικο τόσα χρόνια να παλεύω για την ισότητα της ψήφου των ανθρώπων και όταν δίνεται η δυνατότητα αυτό να εκφραστεί με το νέο εκλογικό σύστημα εγώ να πήγαινα απέναντι. Ωφελιμιστικά, με βόλευε το προηγούμενο γιατί ουσιαστικά από σήμερα θα συνεχίζαμε το έργο που έχουμε ξεκινήσει. Δεν με τρομάζει η απλή αναλογική, αλλά λέω ότι όταν βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο θα έχεις προβλήματα. Η κουλτούρα συνεργασιών δεν επιβάλλεται με ένα εκλογικό σύστημα.
 Εγώ θα πρότεινα, εάν με ρωτούσαν, μια μεταβατική θητεία, όπου θα επέβαλα με αλλαγή νομοθετικού πλαισίου οι δήμοι να μάθουν να λειτουργούν με συνεργασίες. Θα άλλαζα την οικονομική επιτροπή, ώστε να μην έχει οπωσδήποτε η δημοτική αρχή το πάνω χέρι, αυξημένες πλειοψηφίες σε κάποια θέματα του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να δινόταν η δυνατότητα να συνεργαστούμε και μετά θα έφερναν ένα εκλογικό σύστημα το οποίο ουσιαστικά επιβάλει την συνεργασία. 

Είμαι όμως, σίγουρος ότι μέσα στο δημοτικό συμβούλιο θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Όποιος δεν μάθει να λειτουργεί θα τιμωρηθεί από τον κόσμο. Εκεί που θα κρίνεται μια δημοτική κίνηση είναι οι θέσεις που θα παίρνει στα θέματα που θα έρχονται προς ψήφιση. Και δεν πρόκειται να παραλύσουν οι δήμοι, γιατί εκτός από τον τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό, όλες οι άλλες αποφάσεις θέλουν σχετική πλειοψηφία όχι απόλυτη. 
Εμείς θέλουμε να είμαστε μια ανοιχτή πλατφόρμα, μια δημοτική κίνηση που θέλει να είναι αριστερή, αλλά δεν είναι απαραίτητο για κάποιον που δεν είναι αριστερός, ο οποίος εκτιμά την προσπάθεια και θέλει να είναι δίπλα μας και ίσως να ψηφίζει κάτι διαφορετικό, να είναι μαζί μας. 


Για τις συνεργασίες την «επόμενη μέρα» 
Θα εμφανίσουμε ένα ψηφοδέλτιο με το οποίο θα εξαντλήσουμε όλα τα όρια συνεργασιών και θα πούμε αυτό καταφέραμε να κάνουμε. Αν είχαμε τα περιθώρια να συνεργαστούμε και με άλλους ανθρώπους και με άλλες δημοτικές κινήσεις θα το κάναμε πριν τις δημοτικές εκλογές, ώστε τη σφραγίδα τους στη συνεργασία να την βάλουν οι άνθρωποι που θα σε κρίνουν με την ψήφο τους. Την μετά τις εκλογές συνεργασία σε μια άλλη αντίληψη, όχι στην αντίληψη των κοινών προβλημάτων της πόλης, π.χ να φτιάξουμε ή όχι ένα δρόμο, την συνεργασία ερήμην των δημοτών μετά τις δημοτικές εκλογές είναι κάτι που το βάζω απέναντι μας. Με λίγα λόγια δεν συμφωνούμε με τέτοιες συνεργασίες. 

Επομένως στο υποθετικό ερώτημα που λέει, «εάν δεν πάρουμε τον δήμο από την πρώτη Κυριακή, πράμα που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ, τι θα κάνουμε;», δηλώνουμε
ότι πρώτον, δεν θα πάμε την επόμενη μέρα να συζητήσουμε με κανέναν επικεφαλής άλλης δημοτικής κίνησης που δεν θα πάρει μέρος στις εκλογές της δεύτερης Κυριακής ζητώντας την υποστήριξή του, διότι τη δεύτερη Κυριακή ψηφίζουν οι άνθρωποι και όχι οι επικεφαλής και οι άνθρωποι δεν είναι πρόβατα. 

Και δεύτερον, μετά το τέλος της δεύτερης Κυριακής δεν θα υπάρξει κάποια επίσημη συνεργασία με άλλη δημοτική κίνηση
Στο δημοτικό συμβούλιο θα κάνουμε ό,τι κάναμε τα χρόνια που είμαστε στη διοίκηση του δήμου. Όλα τα θέματα θα συζητούνται ανοιχτά στο δημοτικό συμβούλιο και κάθε σύμβουλος, ανεξάρτητα με ποιο ψηφοδέλτιο έχει εκλεγεί, θα παίρνει θέση ψηφίζοντας με κριτήριο την ορθότητα ή όχι μιας πρότασης. Οι αποφάσεις λοιπόν θα ανήκουν στο δημοτικό συμβούλιο και ο καθένας σύμβουλος θα παίρνει την ευθύνη του.
 Εμείς έχουμε αποδείξει ότι και ακούμε και διορθώνουμε την πολιτική μας και αλλάζουμε προτάσεις μας αν πειστούμε ότι είναι για το καλό του δήμου. Θα πρέπει λοιπόν και οι υπόλοιποι συνδυασμοί να αποδείξουν ότι θα μπορούν να προσεγγίζουν τα θέματα στο δημοτικό συμβούλιο, όχι σκεπτόμενοι τις επόμενες εκλογές, αλλά το καλό της πόλης και μόνο.
επιστροφή στην κορυφή