Ακολουθήστε μας:
Κείμενο
Από
Έως

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 - ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ 2024 - ΕΠΙΣΤΟΛΙΚΗ ΨΗΦΟΣ

Ενεργοποιήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα epistoliki.ypes.gov.gr, αίρονται στην πράξη όλα τα πρακτικά εμπόδια για τους Έλληνες εκλογείς.

Η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας και επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με επιστολική ψήφο είτε κατοικούν στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο είναι η εγγραφή με μέριμνα των εκλογέων, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου που πραγματοποιείται με την  υποβολή αίτησης, μέχρι την 29η Απριλίου 2024 και ώρα 23:59.

Οι εντός Ελλάδας εκλογείς εισέρχονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω του συνδέσμου http://epistoliki.ypes.gov.gr  και εγγράφονται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου αποκλειστικά μέσω κωδικών taxisnet.

Οι Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό μπορούν να εισέλθουν στην παραπάνω εφαρμογή και να εγγραφούν με έναν από τους παρακάτω τρόπους:

  • Μέσω taxisnet (εφόσον διαθέτουν διαπιστευτήρια εισόδου).
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας συνδυαστικά.
  • Υποβάλλοντας τα στοιχεία του ελληνικού τους διαβατηρίου και του αριθμού δημοτολογίου συνδυαστικά.

Εναλλακτικά, οι εντός Ελλάδας εκλογείς μπορούν να εγγραφούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενώ οι εκτός επικρατείας εκλογείς μπορούν να απευθύνονται στις αρμόδιες ελληνικές Προξενικές Αρχές.

Ο εκλογέας προσέρχεται αυτοπροσώπως και απευθύνεται σε εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του ΚΕΠ για την υποβολή αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου μέσω της ειδικής εφαρμογής του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο εκλογέας επιδεικνύει στον εξουσιοδοτημένο υπάλληλο του ΚΕΠ ταυτοποιητικό έγγραφο (δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ελληνικό διαβατήριο ή άδεια οδήγησης), ενώ πρέπει να γνωρίζει τον προσωπικό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ενεργό αριθμό κινητού τηλεφώνου εφόσον  διαθέτει τον οποίο φέρει μαζί του στο ΚΕΠ και  προαιρετικά  ενεργή διεύθυνση προσωπικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)

επιστροφή στην κορυφή